Ústavný súd prerokuje návrh na zrušenie časti prezidentskej amnestie

15.01.2013 Celý región

Praha 15. januára (TASR) – Plénum Ústavného súdu ČR prerokuje návrh 30 senátorov na zrušenie druhého článku prezidentskej amnestie. Sudcovia sa tak rozhodli preto, že ide o závažnú vec spojenú so Senátom a hlavou štátu, informoval dnes portál novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu súdu Vlastimila Göttingera.

O prerokovaní návrhu rozhodlo vedenie súdu v utorok. Zatiaľ sa nevie, či súd vyhovie žiadosti senátorov na prednostné vybavenie sťažnosti.

Návrh na zrušenie druhého článku amnestie, na základe ktorého sa zastavili trestné stíhania so sadzbou do desať rokov väzenia, ktoré trvali dlhšie ako osem rokov, podala v pondelok na Ústavný súd menom 30 senátorov podpredsedníčka hornej komory Alena Gajdůšková. Podľa nej práve kritizovaná časť amnestie spôsobila "do neba volajúcu" nespravodlivosť, a to najmä obetiam hospodárskej trestnej činnosti.

Vtedy pritom ešte nebolo isté, či sa Ústavný súd bude návrhom vôbec vecne zaoberať. Jeho predseda Pavel Rychetský totiž cez víkend v televízii Prima uviedol, že sudcovia budú musieť najprv posúdiť, či je vôbec možné, aby skupina senátorov podala návrh na preskúmanie amnestie prezidenta.
 

Vyberte región